06 30 811 9218
8220 Balatonalmádi, Bajcsy-Zs. u. 30.

Mert szeretünk olvasni, játszani, felfedezni!

Mert szeretünk olvasni, játszani, felfedezni!


Ezért is örültünk, hogy ismét egy tartalmas KÖNYVTÁRI HÉT programjainak lehettünk részesei.

A könyvfaló olvasópályázat beindításával kezdődött a sorozat. Jó tudni, hogy ebben a gépesített világban egyre több gyermek olvas és ajánlja, bíztatja, serkenti példájuk követésére a többieket is.

A gyermekek körében ismert és olvasott alkotóként érkezett hozzánk Jeney Zoltán. Az író-olvasó találkozóra megtelt a PKKK nagyterme, melynek falait a könyvek ihlette rajzok (4. o) tették hangulatossá. A rövid bemutatkozás után néhány részlet felvillantásával tette a szerző kíváncsivá azokat a gyermekeket is, akik még nem olvasták a könyveit. A kérdezési lehetőségnél szinte mindenki keze lendült. Kérdésekkel ostromolták a szerzőt, aki szívesen válaszolt. Viszont olyan kérdésre, amire a válasz a könyvben van, inkább csak utalt, olvasásra ösztönözve a gyermekeket. Történetei (írásai) különösen közel állnak a Balaton partján élőkhöz. Az igényes küllemű könyvek izgalmakat rejtenek, olvasásra motiválnak. Visszavárjuk az írót, mert sok kérdésünk van még, főleg azért, mert könyvei száma gyarapodik kíváncsiságunkkal együtt.


Borús szombaton indultunk Veszprémbe. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyermekrészlegében azonban napfényes programok vártak bennünket. A könyvtári hétpróbás játékban Borsószem hercegkisasszony című mese feldolgozására került sor. A mese elolvasása után a jól szervezett, lendületes verseny megmozgatta a csapatok fantáziáját, és emlékezőképességét. Természetesen a jutalom sem maradt el. Köszönjük a verses, zenés, színjátszós betéteket is, melyek a meglepetés erejével hatottak és még színesítették az ott töltött időt.


Végre egy esőmentes pénteki napon a helytörténeti sétára is sor került. A PKKK elől indulva végigjártuk az ősz színeiben pompázó parti sétányt. A szobrok közt levélszőnyegen szaladgálva versenyeztek a gyermekek. Ki ismeri fel és találja meg a kérdésekben szereplő fákat? Mely fa ága hajlik egy bizonyos szoborra? Mivel gyakran járnak a parton, sikeresen fedezték fel a levelükről, törzsükről, elhelyezkedésükről a kérdésekben megbúvó fákat. Egy-egy szobor alkotóját, címét. Közben gyönyörködhettek az állandóan változó Balaton látványában is.

Köszönjük a könyvtár valamennyi dolgozójának a színes, ismereteket gyarapító, gyermekekre szabott programokat, feladatokat, melyekkel gazdagabbak lettek. Segítette tudatosítani a gyermekekben, mennyire fontos környezetünk ismerete, megóvása, őrzése, szépítése játékos formában.

Köszönjük!

A Györgyi Dénes Általános Iskola tanulói nevében Szabó Márta.