06 30 811 9218
8220 Balatonalmádi, Bajcsy-Zs. u. 30.

Bolyai Matematika Csapatverseny

„Az igazat érteni, a szépet érezni, a jót gyakorolni kell!”

Minden évben, októberben rendezik meg a Bolyai Matematika Csapatversenyt, amelynek mottója: „Az összedolgozás képessége az egyik legnagyobb érték az életben.” A fenti gondolatok Bolyai Jánostól származnak.
Ennek a versenynek egyik különlegessége, hogy 4-tagú csapatokban lehet a feladatokat megoldani, a másik pedig, hogy a tesztes válaszok között több helyes válasz is lehet. A versenyre rendszeresen, nagy kedvvel járunk, mert a gyerekek szívesen próbálgatnak különböző stratégiákat az együtt gondolkodásra. Az évről-évre népszerűbb verseny kapcsán idén is a legjobbakat jutalmazták oklevéllel és ajándékkal a megyei eredményhirdetésen, a Deák Ferenc Általános Iskolában, Veszprémben. Az ünnepséget a helyi zeneiskolások műsora tette még emlékezetesebbé. A Györgyi Dénes Általános Iskola 8. osztályos csapata évek óta ugyanabban a felállásban indult a megmérettetésen, tagjai most is Nádas András, Rézmüves Miklós, Sági Tamás, Sánta Szabolcs voltak. A rendkívül színvonalas versenyen 38 csapatból az 5. helyezést érték el, teljesítményük évről-évre javult.
Játékos kedvű olvasóink számára álljon itt egy feladat a legutóbbi fordulóból! „Egy kockát csúszás nélkül gurítunk az asztalon: jobbra, hátra, balra, előre; jobbra, hátra, balra, előre és így tovább. Az alábbiak közül hányadik gurítás után kerülhet vissza a kocka az eredetivel megegyező helyzetbe (azaz minden csúcsa az eredeti kiindulási helyére)?
(A) 6. (B) 9. (C) 24. (D) 36. (E) így soha nem kerülhet vissza.” N. P. J.