06 30 811 9218
8220 Balatonalmádi, Bajcsy-Zs. u. 30.

Diótörő

A diótörő

A diótörő Pjotr Iljics Csajkovszkij utolsó balettje és egyben utolsó színpadi műve. A történet alapját E. T. A. Hoffmann A diótörő és az egérkirály című meséje képezi. Rendhagyó előadásban hallhattuk a Pro Musica együttes előadásában a Györgyi Dénes Általános Iskolában.


Az együttes tagjai:

Herczegh Zsuzsanna - fuvola, Kerényi Judit - oboa,
Reé György - klarinét,
Nagy Zoltán - kürt,
Kubassy Tamás - fagott


Ők aktív hangszeres művészek és tanárok, akik a komolyzene népszerűsítése céljából alakultak.
A névválasztás a középiskolás évekre nyúlik vissza, amikor a Bajai Pro Musica Zenei Táborban töltöttek el felejthetetlen napokat és barátságuk is ezekben az időkben mélyült el és tart a mai napig is.

Az együttes, megalakulása óta, számos önálló koncertet adott művelődési házakban, fesztiválokon. Zenei ismeretterjesztő, interaktív énekórákat tartanak. Ezeknek az óráknak a célja, hogy az iskolai énekórákon tanultakat élő zenével egészítsék ki, valamint zenei élményt nyújtsanak a gyerekeknek.
A Bartók Rádióban, Lukácsházi Győző által vezetett „BON-BON matiné”-nak rendszeres vendégei. Ennek a műsornak országos visszhangja is volt, mivel több énektanár felkereste azóta az együttest interaktív énekóra tolmácsolása céljából. A művészek örömmel elvállalják a felkéréseket, hiszen Kodály Zoltán idézete példaértékű számukra:
„Lehet élni zene nélkül is… a sivatagon át is vezet út… De mi azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réten…”

Forrás: https://www.facebook.com/pg/Pro-Musica-F%C3%BAv%C3%B3s%C3%B6t%C3%B6s-229013797430581/about/

A rendezvényen készült képek megtalálhatóak iskolánk Facebook oldalán.

N. P. J.