06 30 811 9218
8220 Balatonalmádi, Bajcsy-Zs. u. 30.

Kirándulás celldömölkre, a Kemenes Vulkán Pakba

Október 20-án a Györgyi Dénes Általános Iskola 30 tanulója tanulmányi kirándulás keretében ellátogatott a celldömölki Kemenes Vulkán Parkba, mely hazánk egyetlen vulkanológiai kiállítását rejti.
A múzeumban csaknem 1000m2-en kerül bemutatásra a Föld vulkánossága általánosságban, a Kárpát-medence és Magyarország tűzhányói, majd végül a helyi nevezetesség, az öt és fél millió éves bazaltvulkán, a Ság hegy. Az 1905-től közel ötven évig zajló bányászati tevékenység következtében egy Közép-Kelet Európában egyedülálló mesterséges kráter jött létre a hegy gyomrában. Ez persze a kutatók érdeklődését is felkeltette, s ezért jött létre itt, Celldömölkön ez a komplexum.
A múzeum valóban alkalmas a tudásalapú élmény átadására. A modern technikai eszközök segítségével interaktív módon adja át az ismereteket az érdeklődők számára.
A diákoknak óriási élményt nyújtott a Vulkánház valamennyi terme. Az épület egy vulkán építészek által megálmodott belső struktúráját tükrözi. A Felfedező-teremben előidézhettünk egy egyszerű, de látványos kitörést, felpróbálhattunk egy vulkánkutató szkafandert, előidézhettünk egy földrengést, működésbe hozhattunk egy gejzírkitörést. A Tűzhányóterem a vulkáni eredetű kőzetek és ásványok valódi kincsestára, középpontjában Európa legjelentősebb, ma is működő vulkánjának, az Etnának a valósághű mása áll. A Naprendszer-teremben űrhajó-szimulátor segítségével távoli bolygókra és holdjaikra repülhettünk. A Vulkán Színház kisfilmjében lenyűgöző, ám sokszor megrázó képeket láthattunk a tűzhányók félelmetes világáról, a kitörések pusztító erejéről.
Egy túra keretében természetesen testközelből is megismertük a múzeum ihletőjét, a Ság hegyet, mely lenyűgöző környezetben terül el a Kisalföld déli peremén.
Talán e néhány sor is kedvet csinál az olvasóknak egy kiránduláshoz, hiszen valóban egyedülálló élményben lehet részük, ha ellátogatnak a Kemenes Vulkán Parkba.

További képek a kirándulásról megtekinthetőek itt.