06 30 811 9218
8220 Balatonalmádi, Bajcsy-Zs. u. 30.

Iskolakezdési támogatás és étkezési térítési díj jogosultsági változása

Két fontos települési támogatásról szeretnénk Önöket értesíteni.

1. Balatonalmádi Város Képviselő-testülete 2023. október 1-től hatályos rendeletével új szociális ellátásként bevezette az iskolakezdési támogatást, amely a családokat anyagilag megterhelő szeptemberi iskolakezdés kiadásait igyekszik mérsékelni. A hatályos jogszabály szerint iskolakezdési támogatásra jogosult az a balatonalmádi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező szülő vagy más törvényes képviselő, aki a családjában alap- vagy középfokú tanulmányokat folytató, 16. év alatti gyermeket nevel és családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 550%-át (jelenleg: 156.750,- Ft), gyermekét egyedül nevelő személy esetében a szociális vetítési alap összegének 600%-át (jelenleg: 171.000,-Ft).

A támogatás összege gyermekenként: 12.000,-Ft.

A kérelem október 31. napjáig nyújtható be a Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztályán (8220 Balatonalmádi, Széchenyi sétány 1. I. em. 30. iroda) ügyfélfogadási időben Hétfő, Szerda: 08.00-16.00 óráig.

Kérelem nyomtatvány elérhető itt és a https://balatonalmadi.hu/hivatal-es-ugyintezes/balatonalmadi-kozos-onkormanyzati-hivatal/dokumentumtar oldalon keresztül.

A kérelem benyújtására vonatkozó határidő elmulasztása jogvesztő hatályú.

A kérelemhez csatolni kell:

· a család jövedelmeiről szóló igazolásokat (kereseti igazolás, családi pótlék stb.),

· az érvényesítő matricával ellátott diákigazolvány másolatát, vagy a diákigazolványra való jogosultságról szóló igazolás másolatát a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói vagy hallgatói jogviszonyról.

További információt kérhető ügyfélfogadási időben a 88/542-441 telefonszámon.

Kérjük, a kérelem benyújtásához rendelkezésre álló idő rövidsége miatt az intézményükben tanuló gyermekek szüleit a Kréta-rendszeren keresztül kiértesíteni szíveskedjenek!

2. Étkezési térítési díj kifizetéséhez nyújtott támogatás jogosultsági feltételeinek módosítása

Balatonalmádi Képviselő-testülete 2023. október 1-től hatályos rendeletével módosította az étkezési térítési díjának kifizetéséhez nyújtott támogatás jövedelmi jogosultsági feltételeit.

A hatályos jogszabály szerint az étkezési térítési díj kifizetéséhez nyújtott támogatásra természetbeni ellátásként jogosult az adott nevelési év, vagy tanév időtartamára, a bölcsődei ellátásban, óvodai nevelésben részesülő vagy általános és középiskolai nevelésben, oktatásban (továbbiakban együtt: intézmény) a nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató balatonalmádi lakóhelyű gyermek, fiatal felnőtt, ha:

  1. az őt gondozó családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 550%-át (jelenleg: 156.750,- Ft), és
  2. nem jogosult 100%-os normatív étkezési kedvezményre.

A támogatás havi összege a ténylegesen igénybe vett étkezések után fizetendő térítési díj 50 %-a.

Kérelem nyomtatvány elérhető itt és a https://balatonalmadi.hu/hivatal-es-ugyintezes/balatonalmadi-kozos-onkormanyzati-hivatal/dokumentumtar.hu oldalon keresztül.

A kérelem a tanév/nevelési év folyamán bármikor benyújtható a Balatonalmádi Közös Önkormányzati Hivatal Hatósági Osztályán (8220 Balatonalmádi, Széchenyi sétány 1. I. em. 30. iroda) ügyfélfogadási időben (Hétfő, Szerda 08.00-16.00 óráig). A kedvezmény a jogosultság megállapítását követő hónap 1. napjától vehető igénybe.

A kérelemhez csatolni kell:

  • a család jövedelméről szóló igazolásokat (kereseti igazolás, családi pótlék stb. )

Információ kérhető ügyfélfogadási időben a 88/542-441 telefonszámon.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a támogatási kérelmek elektronikusan nem nyújthatók be, sem az e-mailben, sem az ügyfélkapun keresztül beküldött kérelmeket nem áll módunkban befogadni! Ezért kérjük, személyesen vagy postai úton nyújtsák be a kérelmeket!